Erdély a jövő! – Kolozsvárról indította kampányát az RMDSZ


-A A+

"A választás világos: olyan embereket küldünk a parlamentbe, akik a mi ügyeinkért harcolnak, és Erdélyt képviselik vagy hagyjuk, hogy mások döntsenek sorsunkról, akiknek csak Bukarest a fontos" – jelentette ki vasárnap, az RMDSZ Erdély a jövő! elnevezésű kampányindító rendezvényén Kelemen Hunor szövetsági elnök. A Horia Demian Sportcsarnokban 1500-an voltak jelen az ország minden szegletéből. 

13:27
Markó a jelöltekhez: folytassátok, amit mi elkezdtünk

Markó Béla lépett a mikrofonhoz. A volt szövetségi elnök az észak-erdélyi pálya építésének elindítását idézte fel, ami az RMDSZ nyomására történhetett meg. Az RMDSZ napokban elhelyezett óriásplakátokra utalva ironikusan beszélt az erdélyi infrastruktúra jelenlegi állapotáról. "Ugye milyen jó érzés, hogy Bukarestnek gondja van ránk?" - tette fel a gunyoros kérdést, majd kitért a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium ügyére is. Eljárást indítanak azok ellen, akik egy magyar felekezeti iskola beindítását támogatták – jelentette ki.

Szerinte 21. századi Erdélyt kell teremteni, a jelenlegi 19. századi Erdély helyett. "Tessék ezt ránk bízni, és mi változtatunk ezen. Mi tudunk építeni egy másik Erdélyt, egy másik Székelyföldet abból a költségvetésből, ami jár" – fogalmazott a politikus, aki emlékeztett arra, hogy Bukarest mindössze 50 kilométert tudott tizenkét év alatt a tervezett 400 kilométer autópályából. Az óriásplakátokra érkezett heves román ellenreakcióról kijelentette: "Sokaknak fáj az igazság".

Markó felvetette, hogy tisztán RMDSZ-es kormányt kellene alakítani, mert ezzel el lehetne hárítani azt a vádat, hogy a magyarok fel akarnák darabolni Romániát. "Mi biztos, hogy nem gyengíteni, hanem erősíteni fogjuk Romániát és Erdélyt" - tette hozzá.

A szenátor szerint az RMDSZ nem mondhat le a nemzeti identitást tiszteletben tartó önkormányzatok megteremtéséről. Felidézte az erdélyi magyar közösség drámai pillanatait, Marosvásárhely fekete márciusát. "Nem mondhattok le arról, hogy lehetséges magyarként, méltó módon élni ott, ahol születtünk. Folytassátok, amit mi elkezdetünk, és végezzétek el azt, amit mi nem tudtunk elvégezni" - üzente a az RMDSZ parlamenti jelöltjeinek.

13:21
Horváth Anna az első felszólaló

Állva tapsolja mindenki az első felszólalót, Horváth Annát. Kolozsvár alpolgármestere házigazdaként nyitotta meg a rendezvényt. "Csapattársaim voltatok, csapattársaim maradtatok" - jelentette ki. Szerinte az RMDSZ ereje abban rejlik, hogy a nemzdedékeknek sikerült átadni a stafétabotot, és az egymásra figyelés felülírta az egyéni dicsőséget. Horváth aknemezőhöz hasonlította a jelenlegi kisebbségi közösségi létet. "Ilyen időkben, aki hasztalan ostorozza az RMDSZ-t, nem csak a pozitív jövőkéet törti össze, hanem a feladatvállalástól riasztja el azokat, akik még erre még rábírhatóak" – fogalmazott az ügyészek által meghurcolt alpolgármester.

Horváth Anna Márton Áron püspököt idézte: "Ügyeinket nem lehet ímmel-ámmal szolgálni. Olyan emberekre van szükségük, akik szolgálatukat a nagy ügyek iránti szeretettel látják el". Hozzátette, az lenne a jó, ha az RMDSZ célkitűzéseit minél több ilyen ember szolgálná.

13:17
Tapssal jelzik jelenlétüket a küldöttségek

Kovács Péter kampányfőnök és Szabó Ödön Bihar megyei képviselőjelöltje a rendezvény műsorvezetői. Sorra szólítják az Erdély minden szegletéből érkezett küldöttségeket. A megszólítottak tapssal jelzik, hogy hol tartózkodnak a teremben. A hangulat jó, a rendezvény pörgős.

13:16
Elhangzottak a himnuszok

A terem színültig tele van, amikor elkezdődnek a himnuszok.

13:09
Nagy a zsongás

A termben nagy a zsongás, Kovács Péter kampányőnök arra kér mindenkit, hogy foglaljon helyet és halkítsa le a telefonját.

13:05
Lassan megtelik a sportcsarnok

Lassan megtelik a kolozsvári Horia Demian sportcsarnok. A teremben óriáskivetítőn követhetők az érkező jelöltek nyilatkozatai. Az eseményeket élőben nézhetők az RMDSZ Facebook-oldalán:

 












EZT OLVASTA MÁR?

X